Zdroj fotografie: Facebook Anima Viva

Invencím a vlastní iniciativě zaměstnanců se v ANIMě meze nekladou,“ napsali na svém Facebooku lidé z opavské organizace ANIMA VIVA z.s., která se věnuje lidem s duševní nemocí. Kromě sociální rehabilitace a sociální poradny tato malá neziskovka z Opavy zaměstnává osoby se zkušeností s duševním onemocněním na chráněných pracovních místech. Tito zaměstnanci se každoročně podílejí na ručně vyráběných vánočních a novoročních přáních. Na konci druhého covidového roku využili dobrého námětu jedné šikovné zaměstnankyně na netradiční PF pro rok 2022. V ANIMě tak vznikla „hvězdná manufaktura“ (viz obrázek).

Originálními ručně vyrobenými přáními ukázali lidé z ANIMY svým podporovatelům a spolupracujícím organizacím, že na ně myslí. Součástí přání byl totiž drobný dáreček - ozdobný zápich do květináče ve tvaru komety. Jejich pracovní asistenti uvedli: „Kdo si někdy zkusil drátkovat, ví, že to chce trpělivost, soustředění, zručnost a pečlivost. Toho všeho jsou naši OZP pracovníci schopni a to i ti, kteří si zpočátku vůbec nevěřili, že takový výrobek zvládnou.“ A jaký byl v realitě ohlas na produkci „hvězdné manufaktury“? "Už při osobní distribuci přáníček jsme viděli radost obdarovaných a pochvalné komentáře. Pár jich došlo i mailem. Ty budu tlumočit na poradě zaměstnanců, protože každá pochvala potěší, dodá odvahu, motivaci a inspiraci. A o to nám taky, kromě šance stabilního a férového pracovního uplatnění, jde. Aby naši OZP zaměstnanci měli pocit užitečnosti, šanci proměnit svůj vlastní nápad do originální a vkusné realizace. Už dnes mám na stole podnět na další nejen milý a hezký, ale i praktický výrobek. Mám z toho upřímnou radost, že „hvězdný nápad“ podpořil další iniciativu“ dodala ředitelka organizace Hana Brňáková.

ANIMA VIVA z.s. bude ráda za každou podporu svých aktivit, ke kterým kromě poskytování sociálních služeb patří také zaměstnávání na chráněných pracovních místech, pravidelná setkávání svépomocné skupiny v prostorách její tréninkové kavárny nebo hudební vystoupení svépomocného uskupení ANIMA BAND, které v roce 2021 vydalo své první autorské CD. Klienti, zaměstnanci, podporovatelé a spolupracující subjekty tak mohou její služby doporučit dalším potenciálním zájemcům. Pokud organizaci její podporovatelé věnují finanční prostředky, mohou si uplatnit za rok 2021daňový benefit až do výše třiceti procent. ANIMA VIVA z.s je rovněž poskytovatelem náhradního plnění pro povinné subjekty.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS