Napsal Fokus Vysočina

Největší multižánrovou osvětovou kampaní o duševním zdraví v České republice jsou bezesporu Týdny pro duševní zdraví. FOKUS Vysočina se do nich zapojuje již více jak dvacet let a stejně tak tomu bylo i v roce 2019. Přebíráme článek o týdnech z Výroční zprávy organizace, kterou naleznete na webu www.fokusvysocina.cz (http://www.fokusvysocina.cz/download/zpravy-o-cinnosti).

Tématika duševního zdraví je v naší společnosti stále na okraji zájmu společnosti. Akce, které v rámci Týdnů pro duševní zdraví ve FOKUSu Vysočina pořádáme, by ji měly lidem přiblížit. Chceme tak na ni nejen upozorňovat, ale i bořit některé mýty a předsudky, případně ukázat veřejnosti i naše činnosti,“ uvedla Michaela Urbánková, odborný garant služeb FOKUSu.

Jak v Pejru? Na vlastní duši... s workhospy, Kubou Děkanem, LAKE MALAWI a Pokáčem

Páteří třetího ročníku Festivalu duševního zdraví na pelhřimovském náměstí – tentokráte s názvem Na vlastní duši - byly workshopy, zážitky a samozřejmě hudba. „Zařadili jsme některé již známé workshopy z minulých ročníků, například 'Psychomat na Budku', který umožňuje vyzkoušet si sluchové a vizuální vjemy provázející duševní nemoc, Zboř si svůj předsudek, Mozkovou posilovnu nebo Zeď bláznovství. Jejich smyslem bylo přiblížení toho, co může člověk s duševní nemocí zažívat. Chceme sdělit i to, že přestože to nemají v životě jednoduché, můžou žít plnohodnotný život jako já, nebo vy...,“ zamýšlí se Markéta Křivánková, vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu.

A že workshopy mají smysl, dosvědčují i reakce návštěvníků. „Nikdy by mě nenapadlo, jak se člověk s duševním onemocněním může cítit. Psychomat mi to trochu přiblížil. Je dobré mít o tom představu,“ řekla například jedna z příchozích. Jedním z nových workshopů byl Parkour. Jde o umění pohybu, které díky tréninku umožňuje změnu v myšlení a ta pak pomáhá v běžném životě. Lektoři se podělili o své zkušenosti, jak překonat svůj strach, a sestavili trénink přímo na místě. Dalším novým workshopem byl Vypiš se z toho. Ten umožnil setkání s lidmi, kteří psaním ventilují své myšlenky, radosti i strachy a seznámil i s technikami výroby knih a deníků. K dispozici byl také fotokoutek, relaxační cvičení, arteworkshop či tradičně jóga smíchu. „Nemluvíme pouze o duševním onemocnění. Motivujeme účastníky, aby byli aktivní v péči o své duševní zdraví,“ dodala Křivánková.

Festival nabídl dále rozhovory na pódiu, a to nejen s odborníky z oblasti psychologie, sociální práce, ale i s účinkujícími. „Vždy se vše snažíme propojovat s naším tématem duševního zdraví, ať už to je výběr účinkujících, povídání s členy kapel, nebo třeba se zmíněnými parkouristy.“

Již podruhé na festivalu zahrál Jakub Děkan s kapelou a skvělý písničkář Pokáč. O famózní zakončení akce se postarali LAKE MALAWI.

 
Havlíčkův Brod: Co dělat, KDYŽ NEJDE JÍT DÁL

Prevence sebevražd byla hlavním motivem loňského Světového dne duševního zdraví. Víte, že třeba v České republice si denně sáhnou na život čtyři lidé? I o tomto nepříjemném tématu je třeba mluvit. FOKUS Vysočina se mu věnoval 12. září během akce Co dělat, KDYŽ NEJDE JÍT DÁL na havlíčkobrodském náměstí.

Podle smutných statistik každých čtyřicet vteřin někde na světě někdo zemře vlastní rukou. Ročně tak jde o osm set tisíc lidských životů. U nás je sebevražda druhou nejčastější příčinou úmrtí lidí ve věku od patnácti do čtyřiadvaceti let. Sebevražda se ale netýká pouze dospělých. Ve statistikách totiž najdeme i děti. Kvůli vysokému počtu lidí s neléčenými psychickými onemocněními v naší populaci – pro zajímavost u úzkostí a depresí je to zhruba 500 tisíc lidí – patříme u nás do pásma s vyšší sebevražedností. Ročně si v České republice sáhne na život až 1400 lidí,“ říkal na akci moderátor Jeroným Janíček. Našimi hosty na pódiu byli třeba zaměstnanci Krizového centra Jihlava a havlíčkobrodského Českého červeného kříže. S nimi jsme hovořili například o tom, jak pomoci lidem, kteří si chtějí sáhnout na život. Akci doplnili workshopy a představení služeb FOKUSu Vysočina, zahrálo uskupení Show Your Help, které nezištně pomáhá lidem v nouzi, a večer zakončila skvělá skupina Jananas.

Na vlastní kůži k porozumění a empatii
Další ročník destigmatizační akce s přiléhavým názvem Na vlastní kůži uspořádalo v prostorech Sociálních služeb města Havlíčkova Brodu na Reynkově ulici hned několik organizací. A tradičně se zapojil i FOKUS. Díky spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže, havlíčkobrodským SeniorPointem, Oblastní charitou Havlíčkův Brod a Domovem pro seniory Sociálních služeb města Havlíčkova Brodu si mohly děti z několika základních škol vyzkoušet, jak se asi mohou cítit lidé se zdravotním či duševním onemocněním a senioři. „Poznání, empatie a porozumění je prevencí vyloučení seniorů a osob se zdravotním postiženími i duševně nemocných ze společnosti. Chceme dětem umožnit prožít si situace, které lidé denně zažívají,“ říkají pořadatelé. Děti si tak mohly vyzkoušet pohyb na vozíku, gerontooblek, nebo si vyzkoušely, jaké těžkosti prožívají ve svém životě nevidomí. Velký dojem pak u dětí zanechala i simulace schizofrenie a Psychomat na Budku. Tady si zakusily, jaké to asi je slýchávat ve své hlavě hlasy či vizuální vjemy.

 

Chotěboř: výstava, beseda i workshop
V Chotěboři jsme Týdny pro duševní zdraví zahájili 17. září v sociálně terapeutické dílně výstavou obrazů, které malovali lidé se zkušeností s duševním onemocněním. Návštěvníci si mohli v Psychomatu „Na budku“ vyzkoušet, jaké to je, když člověk slyší hlasy nebo vnímá realitu jinak, než lidé v jeho okolí. O svých dojmech pak hovořili se sociálními pracovníky komunitního týmu nebo je mohli zaznamenat na flipchart a podělit se o ně s ostatními. „Po celé odpoledne bylo možné si prohlédnout novou užitkovou a terapeutickou zahradu sociálně terapeutické dílny, kde proběhl koncert kapely Benebend,“ uvedla vedoucí střediska FOKUSu Vysočina v Chotěboři Jitka Klepetková.

Zkušenosti známé herečky
Dalším bodem na programu byla zajímavá beseda pro veřejnost s herečkou Sabinou Královou. Ta otevřeně hovořila nejen o své osobní zkušenosti s duševní nemocí a o pobytu v psychiatrické nemocnici, ale také o tom, co jí pomáhá nemoc zvládat a jak se vyrovnává s předsudky, se kterými se díky nemoci setkává.

Hudba má blahodárné účinky na tělo i mysl
Pro veřejnost jsme v Chotěboři připravili i muzikoterapeutický a relaxační workshop. Příchozí se mohli seznámit s etnickými hudebními nástroji, jako jsou tibetské mísy, australské didgeridoo, ocean drums nebo dešťová hůl, které se při muzikoterapii a relaxaci využívají. „Lektorka nás seznámila s technikami, díky kterým můžeme najít ztracenou rovnováhu, posílit duševní i fyzické zdraví a naučit se odbourat stres a napětí. Zážitkem byla možnost vyzkoušet si tvořivé hraní i zpívání s těmito netradičními nástroji a zažít si tak blahodárné účinky hudby, zvuků a vibrací na naše tělo i mysl,“ dodala Klepetková.
 

Neziskovky se představily na Betlémské návsi v Hlinsku
V září proběhl v Hlinsku již 14. ročník akce Tady neziskovky – vítejte! Organizace působící na Hlinecku na ní pravidelně představují svoji činnost. Veřejnost se mohla seznámit s neziskovkami s různým zaměřením. „Prezentovaly se spolky pro děti i dospělé, volnočasové kluby, neziskové i příspěvkové organizace působící v sociální sféře v regionu. Letošní setkání se odehrálo na krásné Betlémské návsi a bylo doprovázeno hudebním vystoupením Michala Holase i kapelou ZUŠ Skuteč. Naše středisko zde opět představilo Psychomat na Budku, kde si mohli lidé co nejreálněji prožít pocity člověka se schizofrenií. Naši zaměstnanci také připravili dvě besedy o duševním zdraví pro školy a veřejnost. Prezentovány byly také výrobky klientů na téma Zotavení,“ přiblížila akci vedoucí našeho střediska v Hlinsku Jana Horynová.¨

 Petanquem k propojování lidí bez rozdílu
Potřetí proběhl Turnaj v pétanque na podporu duševního zdraví. Jde o setkání organizací pracujících s lidmi s duševním onemocněním v Pardubickém kraji. Tentokrát se konal 11. září v zahradách hradu Rychmburk v Předhradí. Akce měla za cíl propojit všechny lidi bez rozdílů a dále prohloubit vzájemnou spolupráci pracovníků i klientů.

Gabriela Filippi opět pomáhala FOKUSu
Velký dík patří herečce Gabriele Filippi a jejímu Léčivému divadlu. I vloni podruhé vystupovala v Hlinsku během Týdnů pro duševní zdraví a opět velkou část výtěžku věnovala právě našemu hlineckému středisku. Konkrétně šlo o částku 10 tisíc korun, kterou jsme použili na rozvoj služeb.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS