V červnu a v červenci vystavovala v brněnském Café Práh malířka HF, která trpí duševními obtížemi. Patří ke Spolku Kolumbus, který sdružuje lidi s podobnými zdravotními problémy. Jeho členové sdílejí tvorbu mezi sebou, společně občas připravují také výstavy. Podporují je pracovníci spolku, v Brně například Lucie Smějsová. S oběma dámami jsem se potkal právě v Café Práh.

Malířka a členka Kolumbu HF se neustále snaží rozvíjet svůj talent. Má své vzory, které jsou pro ni inspirací, patří k nim například impresionisté. Uvedla: „Co mne se nejvíce líbí, co mi úplně imponuje je Rembrandt, ten jeho šerosvit, to mne úplně fascinuje. Já se snažím dělat samý těžký věci…. něco mi vyjde něco ne, ale ten šerosvit, ten já nedokážu nikdy.“ Za své dosud největší dílo považuje obrázek Romula, Rema a vlčice. Také by chtěla vytvořit komiks, i když ví, že je pro ni těžké vymyslet příběh.

Umělecká tvorba pomáhá lidem s duševní nemocí udržet se v dobré kondici. Podle Lucie Smějsové je zajímavé to, že někteří lidé kreslí opravdu originálně do té doby, než se zaléčí, pak už jejich tvorba není tak silná. Někdo může být třeba smutný, že ho léky omezily v malování. HF uvedla: „já jsem četla v jednom článku, že genialita a nemoc jsou těsně vedle sebe, na stejné špičce hory, a buď se to u člověka smýkne na tu nebo onu stranu, já většinou padám do toho bláznovství.“ 

Obě dotazované dámy se shodly, že člověk může díky malování zpracovat svůj stres. „Když já mám depresi, tak mám nejpozitivnější obrázky,“ uvedla malířka. Když je jí hodně špatně, snaží se kreslit alespoň geometrické tvary. Někdy, když se jí nechce malovat, kreslí černou fixou omalovánky. Pořádně malovat začala v nemocnici, kde jí psycholožka řekla, že umí kreslit, a že by se tomu měla věnovat. 

Se svojí kamarádkou Lucií Smějsovou malířka zrealizovala již pět výstav. HF se zajímá také o jiné umělecké oblasti. Dříve psala básničky a povídky, ve kterých si dělala legraci i ze své nemoci. Populární básně píše úspěšně blízká kolegyně zmíněných dam, Jindra Janů.

Kromě malování baví HF také sledovat televizní pořady, zmínila například seriál Záchranáři severských hranic, který ukazuje práci celníků v Norsku a v Kanadě. Kontrolují, jestli pašeráci přes hranice nepašují třeba drogy. Sama by ráda cestovala, ale je po tátovi, který příliš do zahraničí nejezdil, proto neměla příležitost přirozenou cestou do tajů cestování proniknout, a zatím se na výlety neodvažuje. Ráda chodí na procházky se psy. 

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS