Hotel zvnějškuOpět jsem díky jihlavské Vysoké škole polytechnické zavítal do norského Bergenu, kde mne čekají dva týdny zajímavé stáže. Zkusím každý večer přinést krátkou reportáž o sociálních zařízeních, které jsem navštívil a poznal. Chci psát články přímo během pobytu a ne posléze po návratu domů. Při psaní článků jsem předtím vždy vycházel ze své rešerše, nyní zkusím více improvizovat, psát z hlavy, pustit se do něčeho nového, s čím nemám zkušenosti. A posunout tak své dovednosti.

 

S kolegyní máme v plánu navštívit několik dílen a zařízení, které patří pod organizaci ALF. Ta je zaměřená na pomoc lidem s psychickým hendikepem, převážně v pracovní oblasti. Celé dva týdny naší stáže v Norsku strávíme v bergenském hotelu Klosterhagen, který také patří pod zmíněnou organizaci.

 

V hotelu jsme s kolegy z jihlavské vysoké školy bydleli také při naší předchozí loňské exkurzi. Hotel mi již tehdy připadal velmi kvalitní, komfortní a dobře zařízený. Na internetu jeho služby lidé velmi pozitivně hodnotí.

 

Až později jsem během loňské stáže v Bergenu s potěšením zjistil, že jeho hlavním posláním je poskytnout lidem se zdravotními nebo sociálními potížemi pracovní nácviky. Aby mohli v budoucnu pracovat v jiném hotelu či jiné profesi v oblasti služeb.

 

Sympatické slečny v hotelu pracují například na např.  recepci, provádějí booking hostů, chystají svačiny a snídaně, uklízejí apod. Vůbec mi nepřipadá, že by se musely potýkat s velkým životním problémem nebo s nemocí. I pro ně platí poznámka, kterou o mne občas lidé říkají: „Nevidím na Tobě, že bys byl nějak nemocný.“ Ukazují, že i lidé s psychickými potížemi mohou poskytovat kvalitní sociální služby a touto cestou pomáhají s destigmatizací.  

 

Hotel tedy nabízí zaměstnání lidem, kteří se potřebují posunout v životě dál a překonat své problémy. Nabízí kvalitní služby hostům, kteří chtějí poznat Bergen (a utratit nějaké norské koruny u místních podnikatelů, v obchodech a službách). Může nabízet ubytování třeba i stážistům ze střední či východní Evropy, kteří podobně jako já, chtějí poznat rozvinuté sociální služby a nabrat inspiraci pro svou práci doma.  Navíc Bergen není zajímavý jen sociálními službami, ale i kvalitní péčí o své historické nemovitosti. Hotel seznamuje lidi s tím, že i hendikepovaní mohou kvalitně a smysluplně pracovat.

 

Co ještě mne v hotelu zaujalo? Můj letošní hotelový pokoj byl velmi maličký, chyběla v něm větší skříň. Přesto pro mé potřeby bohatě stačil, hodně prostorů pro návštěvníky nabízely spodní prostory, i včetně pohodlného gauče. Velmi dobré jsou tady snídaně formou bufetu. Návštěvníci si mohou v prosklených vitrínkách u recepce vybrat a zakoupit hezké suvenýry vyrobené v dílnách ALFu.  Jsou zde dřevěné i skleněné výrobky. Plánuji nakoupit hezké poštovní kartičky a poslat je svým blízkým a podstatným. Jen by mohli v hotelu rozšířit služby recepce ještě tím, že pomohou zajistit poštovní služby. 

 

Kdo chce navštívit Bergen, vřele mu doporučuji ubytovat se v Klosterhagen hotelu. Chcete více informací o hotelu? Navštivte tento odkaz: https://klosterhagenhotell.no/about-us/?lang=en. Naleznete zde veškeré informace o jeho sociálních benefitech.

 

 

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS