25. a 26. července patřil hrad Houska psychiatrické nemocnici Bohnice a jejím partnerům i fanouškům. “Po celý víkend si budete moci vyzkoušet rozličná řemesla využívaná při pracovní rehabilitaci v Psychiatrické nemocnici Bohnice a zakoupit předměty, které vznikly v terapeutických dílnách a na odděleních nemocnice,“ zvali pořadatelé. Festivalu Bohnice na Housce se zúčastnil také spolek Kolumbus, měl na akci svůj stánek.

Akci navštívil Jan Schut ze severočeské základní organizace spolku. Pro účast se rozhodl proto, že ho zaujala možnost propojit užitečné a prospěšné se zábavou, tedy nejen příjemně relaxovat, ale také vydělat svému sdružení nějaké peníze. Využil navíc příležitosti lépe poznat další kolegy a kolegyně ze sdružení Kolumbus, kteří na akci přijeli spolu s ním. Podle vlastních slov strávil víkend s „bezva lidičkami.“

Velmi ho bavilo prodávat propagační předměty spolku dětem i dospělým. Přítomní členové sdružení Kolumbus měli radost z každého prodaného obrázku, odznáčku, magnetky, ... „Potěšilo mě i ostatní, když lidé, kteří šli kolem našeho prezentačního a propagačního stánku ... projevili zájem o podrobnější poznání. Zajímalo je kdo jsme, čím se zabýváme, kde sídlíme, ...“ uvedl Honza.

Psychiatrická nemocnice Bohnice prezentovala na festivalu řemesla, která si mohou pacienti vyzkoušet při hospitalizaci. Protože přijelo hodně členů spolku Kolumbus, mohl se Jan podívat i na jiné stánky. „Nevyzkoušel jsem žádné řemeslo, ale spíše jsem pozoroval ostatní, kteří si to či to řemeslo právě zkoušeli. Přemýšlel jsem nad hrnčířským řemeslem, ale nakonec jsem do toho nešel, protože jsem chodil na konzervatoři do hrnčířského kroužku, tudíž vím, jak je to složité a co to obnáší,“ uvedl. Nad hrnčířským kruhem pocítil nostalgii při vzpomínce na minulost, kdy vyráběl vázy, misky, hrnky a podobné předměty.

I když pršelo, na festival přišlo hodně lidí, vyzkoušeli si stará řemesla a pobavili se. Spolek Kolumbus získal významnou částku.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS