Východočeská organizace Péče o duševní zdraví (PDZ) připravuje na konec června mimořádnou akci, na kterou zve slovy: „Zažijte divotvorný večer, zahradní slavnosti plné živých obrazů, všesmyslových zážitků a fantaskní hostiny.“ Událost se uskuteční 26. června v parku Valdštejnské lodžie v Jičíně.

Akce je inspirována svatojánskou tradicí, která dříve mívala očistný charakter, pomáhala odvrátit veškeré fyzické i duševní nemoci prostřednictvím tradičních rituálů. Slavnost PDZ je sociálně-kulturním projektem, který má za cíl podpořit duševní zdraví návštěvníků a zároveň dát pracovní uplatnění umělcům, kteří v současnosti zažívají těžké časy. Událost bude působit jako oslava ducha a současně jako obrana před stíny duše.

Slavnost nabídne putování po jednotlivých zastaveních, která se zaměří na péči o smysly. Příchozí se mohou například těšit na zastavení pod stromem vůní, který opečuje jejich čichové buňky a navodí libé pocity skrze očichávání, přičichávání či nasávání rozličných vonných látek. Návštěvníci se mohou potkat se spřízněnými dušemi, odpočinout si, načerpat sílu, projít si jednotlivá zastavení pro potěšení duše. To vše bude doprovázeno hudebním a tanečním zážitkem.

Cílem akce je probudit zájem o téma duševního zdraví a emocí obyvatel města Jičína i přilehlého regionu, a to prostřednictvím kulturního zážitku, který je v tuto dobu více než vzácný. Na základě vývoje epidemické situace připravujeme i záložní variantu. Návštěvníci se tak nemusí bát, o Svatojánskou slavnost nepřijdou,“ uvedla pořadatelka Anna Bočková z Péče o duševní zdraví.

Chceme působit preventivně a historicky poprvé uskutečnit akci v opravdovém duchu názvu naší organizace – Péče o duševní zdraví. Chceme opečovat/potěšit ducha a duše návštěvníků. Obzvláště poslední dobou je to důležité,“ napsali pořadatelé.

Organizace Péče o duševní zdraví poskytuje sociální služby lidem s duševním onemocněním. Jedním z jejich vedlejších cílů je působit preventivně a informovat veřejnost o problematice duševního zdraví (pracovat na takzvané osvětě).

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS