Fotografie: Domov na cestě.cz

Lidé s duševní nemocí ze Skutče a okolí se pravidelně potkávají v Centru denních aktivit Taksis. Nedávno společně vydali básnickou sbírku Krásné duše, kterou sami napsali, opatřili ilustracemi a vyrobili. Nápad vznikl proto, že někteří uživatelé již dlouho píší takzvaně do šuplíku a nemají příležitost svou tvorbu ukázat světu. V první půlce letošního května vydání svého díla dvakrát oslavili.

Komponované večery uspořádali sami uživatelé služby Taksis. K publikaci knih si nevybrali profesionální tiskárnu, ale vyrobili si je sami v rámci workshopu, ve kterém se naučili japonskou vazbu knih. Každý výtisk je proto originálem, tak se do výroby knihy pustili i ti, kteří literárně netvoří. Celá příprava vydání byla inspirována mottem služby „Prostor, kde máš prostor“.

Bohužel se akce nemohla zúčastnit veřejnost, nedovolila to vládní opatření. Akce se proto odehrála venku pouze za přítomnosti klientů a sociálních pracovníků.  I přesto byly komponované večery programově velmi bohaté. Účastníci si mohli prohlédnout fotografie, které dokumentovaly výrobu knih. Poslechnout si básně autorů s bolavou duší. Zaposlouchat se do tónů kytary a také si zazpívat.  

Jednotlivé básně byly vytištěné na kartičkách, které jste si mohli nechat od autora podepsat,“ uvedli organizátoři a také popsali, jaký osud čeká vydané knihy: „Samotné sbírky básní si ponechali jejich tvůrci a mají v plánu je darovat svým nejbližším přátelům.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS