Fotografie: Bandzone.cz

Lidé s psychickými potížemi z Opavy spolu hrají v hudebním uskupení ANIMA BAND. Členové se muzicírováním navzájem podporují a autorskými písničkami umí potěšit i duše posluchačů. Aktuálně se rozhodli vytvořit vlastní album Živá duše, fanoušci jim s tím mohou pomoci. Muzikanti se rozhodli získat finance přes sbírkový portál Hit hit, kam může kdokoliv přispět a získat za to odměnu.

Nové album má pomoci zmírňovat předsudky vůči lidem, kteří trpí duševní nemocí. „Cílem projektu je ukázat, že zdravotní handicap není životní prohrou a překážkou v naplňování snů a duševní onemocnění není nutné označovat negativní nálepkou. Není žádoucí kolem toho chodit po špičkách, členové skupiny jdou hrdě s kůží na trh a naplno,“ napsali hudebníci. Všichni členové ANIMAB BANDu mají buď osobní, nebo zprostředkovanou zkušenost s duševním onemocněním.

Kapela potřebuje získat finanční příspěvky na vydání své první desky. Její členové proto poprosili své příznivce, aby ji přispěli prostřednictvím finanční sbírky na portále Hit hit. Potřebují získat celkem dvacet dva a půl tisíce. Ti, kdo přispějí tisíc korun, si mohou užít jejich koncert například u sebe doma.

Posluchači najdou v písních zprávy o životě s duševní nemocí. „V hudbě i textu se tedy odráží bolest a zklámání, touha po "normálním" životě, ale také naděje, víra, odhodlání a síla bojovat s nepřízní osudu,“ napsali hudebníci, kteří možná připraví nové album. O svém životě s nemocí uvedli: „Bojujeme jako každý jiný člověk o každé dobré ráno a na konci dne máme zdolánu o jednu překážku víc.“ V jedné písni zpívají slova „Nemáme svůj handicap napsaný na čele.“ 

Kapela vznikla v roce 2013, zakladatelé původně nechtěli vydávat alba nebo veřejně vystupovat, společné hudební tvoření bylo spíše programem svépomocné skupiny. Až v roce 2017 vedlo společné setkávání k vytvoření skutečného hudebního uskupení s vlastními autorskými písněmi. Později zahráli například na festivalu Babí léto v Bohnicích, kde posluchači chválili píseň  „s punkovým nádechem a chytlavým refrénem: „Jsi normální? – Asi ne!,“ která s nadsázkou nahlíží na život s duševní nemocí.

Nápad vytvořit autorské hudební album se pomalu probouzel k životu po roce 2019, kdy se změnila členská základna a s příchodem nových členů zavál čerstvý vítr do plachet autorské tvorby.  „Obsah písní a jejich množství pomalu probouzelo k životu myšlenku šířit poselství dál prostřednictvím autorského CD,“ uvedli členové kapely.

Kapela působí pod křídly opavské neziskové organizace ANIMA VIVA, podle které byla nazvána. Členové kapely zpívají vlastní texty a kromě toho hrají na kytary, občas na příčnou flétnu, různé perkuse a africký buben djembe.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS