Fotografie: Divadlo Archa

Divadelní Kolektiv Nesladim hraje od minulého roku divadelní představení Dům bez spánku, které přibližuje problematiku spánkových poruch. Po několikaměsíční přestávce kvůli pandemii koronaviru svou inscenaci znovu zahráli v červnu, další opakování plánují na srpen a snad i později během roku.

Autoři na představení pozvali slovy: „Autorská inscenace přibližující život lidí se spánkovými poruchami. Lidí, kteří žijí mimo řád stejně dýchajících panelových domů. Lidí, mezi které patří každý třetí z vás.

Představení vzniklo za odborné konzultace lékařů a pacientů Oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví. Odborníci o poruchách spánku uvedli: „Nedostatečná doba spánku má negativní vliv na funkci mozku a celkové psychické zdraví. U lidí, kteří spí méně než sedm hodin, hrozí oslabení imunitního systému, onemocnění rakovinou, cukrovka, mrtvice nebo infarkt. Stručně řečeno: nespat znamená být smutný, onemocnět a zemřít."

Kolektiv NESLADIM vznikl v roce 2019 a jeho dramaturgie se zaměřuje na destigmatizaci psychických poruch skrze divadelní tvorbu. Základ souboru tvoří skupina nezávislých umělců z Prahy a Paříže.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS