Fotografie: Fokus Praha

Organizace Fokus Praha působí mimo jiné v oblasti destigmatizace psychických potíží. V lednu zahájila kampaň Svoboda uzdravuje, která podporuje odvahu běžných lidí mluvit otevřeně o duševním zdraví. Duševní krizí si v průběhu života projde každý čtvrtý a celosvětová pandemie koronaviru situaci ještě zhoršila. V rámci kampaně jeho pracovníci vyvěsili v našem hlavním městě desítky osvětových plakátů.

Tvůrci kampaně chtějí lidem říci, že není rozhodně žádným projevem slabosti vyhledat odbornou pomoc při psychických potížích. „Svoboda v názvu kampaně navíc upozorňuje na skutečnost, že z duševních potíží se člověk nejlépe zotaví mezi svými nejbližšími, rodinou, přáteli, tedy tam, kde se cítí dobře. Nikoliv v prostředí odosobněných institucí typu velkých psychiatrických nemocnic,“ uvedli lidé z pražského Fokusu. Podle jejich názoru je mimořádně důležité, aby se téma duševního zdraví konečně stalo součástí hlavního proudu veřejné debaty. Bez zdravé psychiky se totiž nikdy neobešla a neobejde ani dobrá kondice fyzického těla.

Kampaň podpořil známý herec Miroslav Hanuš, měl významnou roli v reklamním spotu kampaně. Zahrál si v něm roli alter ega mladého umělce v podání Jáchyma Sůry. Sám se dříve musel poprat se svou depresí a trvalo dlouho, než se s ní naučil žít. Byl pro Fokus natolik zajímavou veřejnou osobností, že ho oslovili s nabídkou role hlavní postavy kampaně.

Kampani se věnovalo jedno vysílání pořadu Sama doma v České televizi. Hosty pořadu byli ředitel Fokusu Praha Petr Hudlička a manažerka fundraisingu ve stejné organizaci Kateřina Uhlířová. Česká televize vysílala na přelomu letošního ledna a února také krátké spoty, který kampaň propagovaly. K vidění jsou nadále v rámci iVysílání České televize. Představují zkrácenou verzi minutového spotu, který se nyní dokončuje.  Lidé z organizace by ho rádi posléze dostali například do kin.

Lidé z pražského Fokusu vyjednali spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. V pražských ulicích bylo od 8. do 21. února  k vidění třicet plakátů kampaně, konkrétně na citylight plochách u MHD zastávek a na infosloupech. Svobodu uzdravuje můžou příznivci duševního zdraví podpořit, například sledováním sociální sítě Fokusu Praha a sdílením jejich obsahu.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS