Organizace Práh jižní Morava se již dlouho zabývá pomocí lidem s duševními potížemi, dětem, dospívajícím i dospělým. Od roku 2005 provozuje v brněnské Galerii Vaňkovka kavárnu Café Práh, ve které nabízí pracovní uplatnění lidem s hendikepem.

Lidé s duševní nemocí se v kavárně učí zvládat pracovní zátěž srovnatelnou se zaměstnáním v běžných podmínkách. Díky nabytým zkušenostem tak získávají motivaci vrátit se do práce na otevřeném trhu práce nebo také ke studiu na vysoké škole.

Projekt je součástí širších snah organizace zlepšovat vztah veřejnosti k lidem s duševním onemocněním. Pracovníci podniku o své práci uvedli: „Chceme, aby se u nás cítili dobře zaměstnanci i návštěvníci.“ Kavárna nabízí návštěvníkům příležitost seznámit se s obsluhou, kterou tvoří lidé s duševními obtížemi. Zaměstnanci pracují i přes zdravotní problémy velmi kvalitně.

Kavárna poskytuje návštěvníkům mnoho služeb. Její prostředí je vhodné pro relaxaci i práci, příchozí se mohou připojit k internetu. Zaměstnanci podniku se pečlivě starají o kulturní dramaturgii, v programu jsou koncerty, autorská čtení, přednášky i promítání. Je možné si zde také nechat produkčně zajistit soukromou akci.

Součástí Café Práh je také malý obchůdek s výrobky z chráněných dílen z celé republiky i z vlastní produkce mateřské organizace. V obchůdku nabízí Práh široký sortiment zboží, například dřevěné a textilní hračky, kabelky, šperky, svíčky.

Organizace Práh klientům pomáhá překonávat problémy související s duševním onemocněním v základních životních oblastech, jako je práce, samostatné bydlení, vzdělávání, péče o zdraví, mezilidské, rodinné a partnerské vztahy, využití volného času apod. Pomocí vlastních peer lektorů se také snaží veřejnost seznámit s příběhy lidí s duševní nemocí.

Více informací

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS