Ilustrace: Kateřina Kuželová

Organizace Gamian, která sdružuje pacientské organizace lidí s duševní nemocí napříč Evropou, vyhlásila v polovině letošního roku výtvarnou soutěž, do které se mohli přihlásit výtvarníci, kteří trpí duševními obtížemi. Soutěže se účastnilo pětapadesát výtvarníků. Na konci září organizátoři vyhlásili vítězná díla.

Umělecká tvorba lidí s duševní nemocí dříve nezískávala výhradní pozornost Gamianu. Výtvarná soutěž byla proto podle Daniela Černíka ze Spolku Kolumbus něčím novým, a pro velký úspěch chtějí pořadatelé v budoucnu uspořádat další podobné soutěže.

Díla po zaslání hodnotili tři lidé, finská umělkyně a profesorka Kati Outinen, maďarská výtvarnice Eszter Lang a švédská umělkyně a psychoterapeutka Barbara Lemmens. Společně vybraly tři vítěze.

Soutěž vyhráli Švéd Arvid Nilsson a Belgičané Kaarin Poppe a Muriel Treille. Švéd Arvid zaslal fotografii ze své zimní procházky lesem. Belgičanka Kaarin nakreslila abstraktní obrázek a uvedla, že její dílo je o „krásné přírodě, podmanivé a barevné, vonící...“. Muriel Treille z Belgie vybral svůj nejoblíbenější obrázek z vlastní tvorby, na kterém je obří oliheň sedící na starožitném invalidním vozíku.

Členové Spolku Kolumbus, který je českým zástupce v mezinárodní síti Gamian, se hlavně zaměřili na to, aby umožnili českým výtvarníkům s psychickými obtížemi zúčastnit se soutěže. Zprostředkovali možnost obrázky poslat a pomáhali s překladem při komunikaci mezi umělci a centrálou Gamianu. V České republice byl o soutěž velký zájem, zúčastnilo se jí pět členů Spolku Kolumbus.

Svá díla do ústředí Gamianu zaslala Kateřina Damiána Kuželová, Jitka Šufanová, ředitel Spolku Kolumbus Milan Jíša, koordinátor výtvarníků Vašek Pelikán a bývalý náměstek spolku Tomáš Tylich, který poslal fotografii se vzpomínkou věnovanou bývalému řediteli organizace Janu Jarošovi.Členové Spolku Kolumbus, který je českým zástupce v mezinárodní síti Gamian, se hlavně zaměřili na to, aby umožnili českým výtvarníkům s psychickými obtížemi zúčastnit se soutěže. Zprostředkovali možnost obrázky poslat a pomáhali s překladem při komunikaci mezi umělci a centrálou Gamianu. V České republice byl o soutěž velký zájem, zúčastnilo se jí pět členů Spolku Kolumbus.

Obrázky

 Milan Jíša

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomáš Tylich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Václav Pelikán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Katka Kuželová 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jitka Šufanová

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS