17. září uspořádal Paprsek Naděje, zařízení pro lidi s duševním onemocněním, na Karlově náměstí v Třebíči happening. Cílem akce bylo vyjádřit podporu klientům Paprsku a lidem s podobnými diagnózami. Kolemjdoucí si mohli lehnout do přinesených postelí, které symbolizovaly lůžka v psychiatrických léčebnách, nechat se vyfotit se sloganem podporujícím lidi s duševní nemocí a fotku následně publikovat na sociálních sítích.

V rámci týdnů duševního zdraví jsme chtěli vzbudit zájem veřejnosti o svoje duševní zdraví a dát lidem s duševní nemocí jasné poselství: Máte naši podporu,“ napsali organizátoři.

Ti, kdo si do postele lehli, se mohli nechat vyfotit s komiksovou bublinou se sloganem, který je jim osobně blízký. Šlo o slova, která lidé v běžném životě používají, aniž by uvažovali nad jejich pravým významem a hloubkou, například slova ‚mám depku,‘‚ ‚jdu si lehnout do Jihlavy‘ nebo ‚mě snad odvezou.‘ K dispozici byly i jiné bubliny, jejichž text se zastal lidí s duševní nemocí a vyjádřil nesouhlas s předsudky.

Organizátoři následně vyzvali lidi, aby fotografie, na kterých leží v posteli s bublinou, umístili na sociálních sítích. Uvedli k tomu: „Na základě fotografií uveřejněných na sociálních sítích bychom rádi podnítili diskusi, vedli dialog a dostali problematiku duševního zdraví do povědomí lidí.

Organizátorům se opravdu podařilo přesvědčit účastníky, aby iniciativu na Facebooku podpořili. Jeden fanoušek projektu napsal: „Byli jsme podpořit akci Paprsku Naděje. Zajděte je také podpořit a bořit tak předsudky o duševně nemocných. Za odměnu budete mít dobrý pocit...“ Lehnout si přišli také  místní paní senátorka Hana Žáková a starosta Třebíče Pavel Pacal, vyfotit se nechali také třebíčští hasiči.

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS