Klienti neziskových organizací zaměřených na péči o duševní zdraví mohli získat Vánoční dárky od veřejnosti. Ve východních Čechách získali jídlo a pití díky potravinové sbírce, kterou uspořádala iniciativa Dobročinný bazar. Ostravská Mens Sana neřeší jen péči o duševní zdraví svých klientů, snaží se také chovat šetrně vůči životnímu prostředí. Pražský Fokus letos plánuje zahájit provoz nové služby, podobná u nás ještě nebyla.

V období Vánoc se uskutečnily projekty, díky kterým získali lidé s duševní nemocí vytoužené dárky

Radnice Prahy 8 vytvořila webové stránky www.srdceosmicky.cz, které před Vánoci propojily dárce a potřebné. Na webu představili klienti sociálních služeb z Prahy 8 (například senioři, děti nebo lidi s duševní nemocí) svá vánoční přání. Dali světu vědět, jaké vánoční dárky by jim udělaly radost. Nejen místní občané jim je mohli pořídit a darovat prostřednictvím magistrátu. „Adventní čas přináší do našich domovů kouzelnou atmosféru, pojďme ji společně pomoci vytvořit tam, kde se jí z mnoha důvodů tolik nedaří. Často umí zdánlivá maličkost pomoci překonat nesnáze,“ napsala místostarostka Prahy 8 pro sociální péči a zdravotnictví Vladimíra Ludková.

Za podobným projektem stála i pobočka Fokusu, která sídlí v Českých Budějovicích. Její zaměstnanci zjistili, jaká jsou vánoční přání klientů, a publikovali je na webu organizace. Lidé s bolavou duší si přáli například oblečení, drogerii, sešity a kalendáře… Dárci mohli vytoužené předměty přinést do sídla sdružení, které je svým klientům následně předalo.

Klienti jihočeského Fokusu mohou získat vánoční dárky i po vánocích. Příznivci organizace jim mohou věnovat dárky, které nevyužijí. Třeba takové, které získali dvakrát, nebo oblečení nesprávné velikosti. Lidé mohou dárky přinést do konce ledna na místa, které Fokus uvedl na svých webových stránkách.Z informací od našich klientů víme, že nejvíce postrádají zimní oblečení, hygienické a prací prostředky, nebo malé spotřebiče typu mixéry, toustovače, rychlovarné konvice atd.,“ vyjmenovává za Fokus Písek ředitelka Petra Tesařová.

 

Ve východních Čechách uspořádali potravinovou sbírku pro potřebné, pomohli i lidem s duševní nemocí

Dobročinný bazar je pravidelnou akcí ve východních Čechách, její výtěžek putuje na různé dobročinné účely. Letos se nemohl kvůli koronavirové pandemii konat. Místo ní organizátoři proto alespoň uspořádali předvánoční potravinovou sbírku ve spolupráci s Potravinovou bankou Hradec Králové. Na akci se vybralo necelých dva a půl tisíce kusů potravin a necelých čtyřicet kilo ovoce a zeleniny. Část výtěžku pořadatelé věnovali klientům organizace Péče o duševní zdraví, kteří trpí psychickou poruchou. „Když jsme si pro ně přijeli, byli jsme v šoku, že "balíčky" zaplnily prakticky celé auto,“ napsali lidé z PDZ.

 

Mens Sana vyhlásila finanční sbírku, jejíž výtěžek má podpořit zaměstnávání lidi s duševní nemocí

Na webu Znesnaze21.cz mohou neziskové organizace pořádat crowfundingové sbírky na podporu svých nových projektů. Ostravská Mens Sana chce zaměstnávat lidi, které bolí duše, v pronajatých prostorách městského obvodu Ostrava – Poruba. Ty jsou ovšem v  havarijním stavu a proto se organizace svépomocí pustila do jejich rekonstrukce. Došly jí ovšem finanční prostředky a proto se obrátila na veřejnost, aby jí lidé přes zmíněný portál finančně pomohli.  

Mens Sana se snaží chovat zodpovědně vůči životnímu prostředí. „Důsledně třídíme odpad, vyrábíme z recyklovaných materiálů, zpracováváme PET láhve, použitý papír, látky apod.,“ uvedli její zaměstnanci. Ústav se dlouhodobě snaží, aby jeho práce odpovídala principům cirkulární ekonomiky, tedy aby byla založena na konceptu udržitelného rozvoje a zaměřila se na způsoby, jak zvyšovat kvalitu životního prostředí a lidského života pomocí zvyšování efektivity produkce. Nově lidé ze sociálního podniky Mens Sany Botumy zahájili spolupráci s firmou Servis Climax a. s., uzavřeli spolu vzájemnou dohodu o odběru látkového odpadu, který vrací zpět do výroby. Zpracováním sekundárního materiálu vytváří nové produkty, které potěší zákazníky.

 

Fokus Praha chce v průběhu letošního roku zahájit provoz takzvaného Recovery house

Koncept Recovery house přináší lidem s psychickými potížemi službu, která se stará o jejich duševní zdraví a přitom je založena na jejich vlastní odpovědnosti i aktivitě a hlavně svobodě. Fokus Praha chce přístup, který je již dlouho uplatňován v italském Terstu, přinést i do českého prostředí.  Své plány uskuteční během letošního roku. „V recovery house se najednou může zotavovat 6 –10 lidí. Budou zde bydlet podle potřeby – někdo třeba měsíc, nejčastěji ale kolem půl roku… Je to vyzkoušené a potvrzené: pokud se člověku ponechá svoboda, kudy a jak rychle bude probíhat zotavování a bude mít vedle sebe někoho, kdo se bude zajímat, ptát se na životní příběh a přitom nesoudit, tak to funguje,uvedl výkonný ředitel Fokusu Praha Jan Sobotka.

 

Díky iniciativě Blázníš? No a! se pedagogové dozví, jak pomoci studentům v rané fázi duševní nemoci

Co dělat když se ve škole potkáte se žákem, kterého trápí psychická krize nebo se potýká s počínajícím duševním onemocněním? Už jste o tom přemýšleli? Potkalo Vás to? Nevěděli jste si rady? Máme pro Vás několik tipů, jak se v této nelehké situaci vyznat a jak ji uchopit, aby v tom bylo dobře žákovi, ale i vám samotným,“ napsali lidé z iniciativy Blázníš? No a!. Jejich metodické doporučení nyní schvaluje Ministerstvo školství. Zájemci si ho mohou prolistovat na webu iniciativy a seznámit se s ním prostřednictvím videa.

 

Péče o duševní zdraví již nějaký čas usiluje o digitalizaci své práce

Východočeská organizace Péče o duševní zdraví již dva roky pracuje na projektu Kvalita péče o duševní zdraví. Jeho součástí je proces, v rámci kterého převádějí veškerou správu organizace do on-line prostředí, aby její zaměstnanci mohli pracovat z domu a přitom měli všechny dokumenty po ruce. Organizace proto spolupracuje s IT firmou Cloudfore, která jí „pomohla ve všem se zorientovat, zaškolit a udělat i mnohá potřebná rozšíření daného systému.“ Organizace tak nyní může dobře vplout do digitální podoby společnosti, která vznikla v důsledku pandemie koronaviru.

 

V prosinci vzniklo další Centrum duševního zdraví, v Klatovech

Spolek Ledovec otevřel ve spolupráci se zdravotnickou firmou Psychiatrie – Ambulance s. r. o. Centrum duševního zdraví v Klatovech. Jedná se o poslední CDZ podpořené z Programu Podpory Center duševního zdraví III/2 Ministerstva zdravotnictví. O tom, která organizace centrum otevře, rozhodovala odborná komise složená ze zástupců několika důležitých institucí, například Všeobecné zdravotní pojišťovny, Asociace krajů, a dalších. Klatovské CDZ završí vybudování 29 center, která vzniknou na základě dotační podpory Operačního programu Zaměstnanost v programovém období 2014-2020

 

Příznivci reformy psychiatrické péče mohou otestovat své znalosti této oblasti

Díky reformě psychiatrie dochází u nás již několik let k proměně péče o duševní zdraví a zlepšení kvality života lidí s duševním onemocněním. V kvízu na webových stránkách věnovaných reformě psychiatrie si odborníci i laici mohou otestovat své znalosti o procesu a o Centrech duševního zdraví.

 

Pražská organizace Bona vyhlásila finanční sbírku. Lidé mohou podpořit kariérní rozvoj jejich klientů

Organizace Bona pečuje o lidi s duševní nemocí. Snaží se podpořit také jejich profesní rozvoj. Vyhlásila proto veřejnou sbírku, v rámci které mohou lidé přispět na kurzy, které klientům umožní udělat další krok ve své kariéře. Bona touto cestou usiluje o to, aby její klienti „mohli ve svém zaměstnání růst a tak i získávat lepší kontrolu nad svým životem.“ Kurzy nabízí různý obsah, od základních řemeslných dovedností až po soft skills v oblasti vedení lidí a organizování práce v týmech. Zájemci naleznou platformu pro zaslání příspěvku na webu Bony

 

 

Copyright © 2024 - Spolek KOLUMBUS